fbpx

Hoge werkloosheid onder ex-voetballers: ouders en zaakwaarnemers moeten spelers meer stimuleren om ook een opleiding te doen

De afgelopen weken hoorden vele voetballers dat ze geen nieuw contract krijgen. Zij moeten op zoek naar een andere club en als dat niet lukt, naar een vervolg van hun leven. Slechts een enkeling kan het zich veroorloven zijn centen te gaan tellen op de Bahama’s. Momenteel verdienen 82 profvoetballers meer dan een kwart miljoen euro per jaar. De salarissen lopen terug, de selecties worden kleiner. Dat heeft consequenties. De spelersvakbonden VVCS en ProProf wilden wel eens weten hoe het precies zit en gaven opdracht voor een gedegen onderzoek.

 
 
Niet verrassend is dat driekwart van de voetballers werkzaam wil blijven in de sportbranche. Vaak weten spelers ook niet wat ze anders moeten doen. 25% van de spelers zegt belemmeringen te ondervinden bji het volgen van een opleiding naast het voetbal, bij de ex-profs is dit 35%. Een speler geeft aan dat hij als enige een opleiding volgde: “Daar was weinig begrip voor bij de club.”
 
In de kleedkamer gaat het weinig over de vraag welke opleiding een speler eens zal gaan volgen. Een oud-prof stelde: “Ik werd mij pas bewust dat mijn profcarrière aan het aflopen was toen ik bij een partijvorm tussen jong en oud in het oude team werd ingedeeld. Wel geeft de huidige generatie aan dat de aandacht voor het zwarte gat langzaam verbetert, onder meer door initiatieven van de spelersvakbonden en dalende salarissen.
 
Zoals wel vaker komt de spelersmakelaar er ook hier weer niet al te best vanaf. Volgens de oud-profs stimuleerden hun zaakwaarnemer hen niet of nauwelijks. Een geïnterviewde oud-speler zegt: “Een makelaar is alleen geïnteresseerd in geld verdienen en heeft er geen belang bij dat jij je voorbereidt op een maatschappelijke loopbaan. Dat gaf een zaakwaarnemer ook toe tegenover de onderzoekers: “Ik wil niet bekendstaan als een makelaar die succesvolle maatschappelijke carrières bewerkstelligt, maar juist als een makelaar die de voetballoopbaan als topprioriteit heeft. ”Vooral de gestopte voetballers zijn kritisch: zij vinden dat de zaakwaarnemers vooral hun hele loopbaan hebben meegeprofiteerd en hen daarom ook wel wat beter hadden moeten voorbereiden op het leven na het voetbal.
 
Ook ouders zijn oorzaak van het zwarte gat. “Een deel van de ouders heeft onrealistische verwachtingen van de voetbalcarrière van hun kind. Zij denken dat hun kind de nieuwe Messi is. Als je dan op je 20ste afvalt bij pakweg FC Oss, heb je toch een probleem.”