fbpx

Bas Nijhuis heeft trucje om te ontspannen

De eerste minuten na Ajax-Feyenoord (1-1) was de aandacht van scheidsrechter Bas Nijhuis (34), vierde man Ed Janssen en de assistenten Berry Simons en Adriaan Inia slechts op de kleedkamerdeur gericht. „We hadden bij het verlaten van het veld een lekker gevoel. Maar als er niet wordt geklopt door iemand van Eredivisie Live en je niet voor de camera hoeft te verschijnen, weet je pas zeker dat de wedstrijd goed is verlopen”, aldus de uitblinkende Nijhuis, die een einde maakte aan een reeks topduels waarna de arbiters altijd wel een en ander hadden uit te leggen. „Ik ben dan ook ongelooflijk blij. Al besef ik dat een scheidsrechter altijd zo goed is als zijn laatste wedstrijd”, zei de slagerszoon, nadat hij het varkentje had gewassen.
 
Met een grote glimlach nam Nijhuis – in potentie de beste arbiter van Nederland – de complimenten van Feyenoorden Ajax-zijde in ontvangst. „Dit zijn duels met de allerhoogste moeilijkheidsgraad. Als je in deze wedstrijden fouten maakt, weet je dat de beelden heel Europa doorgaan”, besefte de tukker, die de druk immens noemt, maar een trucje heeft om te ontspannen. „Proberen liefhebber te blijven. Als je erover nadenkt hoeveel camera’s er om het veld staan en hoeveel mensen tv kijken, zou je kunnen verkrampen. Het klinkt misschien gek. Maar in mijn notitieboekje zette ik rood-wit tegen blauw in plaats van AjaxFeyenoord. Dat deed ik bij de amateurs ook altijd en helpt me nu in topduels relativeren.”
 
„Ik heb zeker de wil om ooit eens op een EK of WK te fluiten”, zei hij met de zweetdruppeltjes nog op zijn voorhoofd. „Maar ik ben iemand die vindt dat je ambities niet moet uitspreken, maar moet waarmaken. Stap voor stap kijken waar je plafond ligt. En het allerbelangrijkste blijft het om te presteren in de eredivisie.”
 
Dat Nijhuis’ ster nationaal en internationaal rijzende is en hij de KNVB-oogappeltjes Björn Kuipers en Kevin Blom naar de kroon steekt, blijkt wekelijks. Veel spelers zeggen zich onder zijn leiding het prettigst te voelen en als hij het veld opstapt, krijgen de toeschouwers door zijn uitstraling het gevoel dat het die middag of avond wel goed zit. De beloning volgt vaker en vaker. Vorige week werd de leidsman tot zijn eigen verrassing aangewezen voor Olympiakos-Borussia Dortmund. „Normaal zijn wedstrijden in de Champions League voor scheidsrechters uit de elitegroep van de UEFA. Ik ben een ’groep 1man’ die de stap naar de elite nog moet maken. Hopelijk betekent dit dat ik op de goede weg ben”, zei hij te bescheiden. Afgelopen zomer maakte Nijhuis indruk op het WK onder 17 in Mexico, maar ’strandde’ hij te vroeg in het toernooi, omdat zijn assistent Angelo Boonman de conditietest niet haalde.
 
Hoewel hij na de klassieker de gevierde man was, besefte Nijhuis ook dat hij morgen weer de nationale pispaal kan zijn. „Eén kapitale fout kan je carrière verknallen. En dat vind ik wel eens oneerlijk. Als spelers een kans voor open doel missen, is iedereen dat snel weer vergeten. Maar als ons iets ontgaat, is het landelijk of zelfs Europees nieuws.”
 
Een korte stilte volgde. „Neem Kevin Blom, die tijdens Schotland-Tsjechië in de maling wordt genomen door een Tsjech. Niemand in Schotland is boos op degene die de strafschop versiert. Alle pijlen werden op Kevin gericht. Of dat niet juist gunstig voor mij was? Zo wil ik niet denken. Die misser was vooral sneu voor Kevin. Ik kan me precies inleven hoe hij zich moet hebben gevoeld. Scheidsrechters worden wel eens getypeerd als einzelgängers . Maar in Zeist heerst weldegelijk een groepsgevoel. Met z’n allen moeten we de arbitrage zo goed mogelijk verkopen.”
 
In tegenstelling tot een aantal collega’s maakt Nijhuis momenteel positieve reclame voor de KNVB. Ondanks zijn topvorm heeft ook hij echter zijn onzekere momenten. „En die twijfel tijdens wedstrijden is killing . Na een beslissing roep ik door mijn microfoontje ook wel eens tegen mijn assistenten en de vierde man: ’Nou mannen, dit zou wel eens een tv-momentje kunnen worden’.” Toch komen die steeds minder vaak voor. „De puzzelstukjes lijken nu in elkaar te vallen. Ervaring is essentieel. Soms moet je hard onderuitgaan om bepaalde fouten niet meer te maken.”