fbpx

7 (on) belangrijke zaken om een goede clubkeuze te maken –waarom er slechts één (de aller)belangrijk(ste) is!

Hierbij een commentaar op een artikel dat onlangs verscheen op Voetballoopbaan.nl. MijnVoetbalTalent heeft op een aantal punten een afwijkende mening. In de gewone tekst lees je de mening uit het artikel van Voetballoopbaan.nl, in de schuine teksten de reacties hierop van MijnvoetbalTalent. MijnVoetbalTalent nodigt iedereen uit zijn/haar mening te geven!

Zie hier ook het artikel van Voetballoopbaan.nl: 

7 belangrijke zaken om een goede clubkeuze te maken

De transferdeadline komt voor de amateurvoetballers steeds dichterbij. Sommige spelers hebben een ijzersterk seizoen achter de rug en hebben de clubs voor het uitkiezen, terwijl andere spelers een belabberd seizoen achter de rug hebben en flink aan het twijfelen zijn over een eventuele clubkeuze die ze nog moeten maken.

Maar op basis waarvan kun je het beste een clubkeuze maken? Welke zaken zijn belangrijk om mee te nemen in een goede beslissing?

  1. Speelstijl

De speelstijl van het team waar jij wilt gaan voetballen is zeer belangrijk. Kan de trainer jouw kwaliteiten goed toepassen in het systeem waar het team momenteel in speelt? Ben jij bijvoorbeeld een spits die het moet hebben van voorzetten vanaf de flank. Dan is het niet handig als er op rechtsbuiten een linksbenige speler loopt die continue naar binnen gaat en op linksbuiten een rechtsbenige speler die hetzelfde doet.

MijnVoetbalTalent: maar zeer gedeeltelijk mee eens. Als je bijv. zoals in het gegeven voorbeeld inderdaad een spits bent die het moet hebben van voorzetten van de flank en de club speelt met buitenspelers die naar binnen komen, dan kun je er voor kiezen deze club links te laten liggen. Echter, je kunt er ook voor kiezen je speelstijl verder te ontwikkelen en jezelf een completere spits of speler te maken, zodanig dat je in meerdere systemen uit de voeten kunt. Om een uitspraak van Zlatan aan te halen: ‘als iets niet mijn sterke punt was, dan zorgde ik er voor dat het mijn sterke punt werd!”. Op deze manier maak je jezelf dus completer en vergroot je de vijver van clubs waar jij kunt passen, en ben je dus minder afhankelijk van de speelstijl. Daarbij….een club of trainer kan wel zeggen een bepaalde speelstijl te gaan hanteren, maar dat valt nogal eens te bezien. De trainer kan vroeg of laat worden weggekocht of ontslagen, of na vijf wedstrijden met veel puntenverlies toch maar een andere speelstijl gaan hanteren….vaak genoeg meegemaakt.

 

  1. Trainer

De trainer is ontzettend belangrijk. Wat voor visie heeft de trainer? Hoe gaat hij met spelers om? Houd de trainer van type spelers als jij? Dit zijn allemaal zaken die meespelen in een succesvolle transfer. Probeer daarom altijd een gesprek aan te gaan met de trainer van de club om te pijlen wat zijn visie is en wat voor plannen hij met jou heeft.

MijnVoetbalTalent: oneens. De trainer kan vroeger of later vervangen worden door een andere of zelf weg gaan. Het devies: maak je onafhankelijk van welke trainer er zit en zorg er maar voor dat de trainer van jou gaat houden, ook al ben je op het eerste gezicht zijn type niet. Ofwel, kijk wat je moet doen of moet ontwikkelen in je spel waardoor de trainer niet meer om je heen kan. Als je dat lukt, ben je een betere speler geworden die met elke trainer kan werken!

 

  1. Teamgenoten

Hoe zijn je toekomstige teamgenoten? Wat voor type spelers zijn het? En ook niet onbelangrijk; wat voor type mensen zijn het? Je hoeft niet met iedereen vrienden te worden, maar het zou wel fijn zijn als je een goed gevoel hebt bij je teamgenoten.

MijnVoetbalTalent: totaal mee oneens! Als je daar rekening mee moet gaan houden, is het einde zoek: het is een verre van professionele houding. Als (top-) amateur en helemaal als prof heb je je teamgenoten niet voor het uitzoeken. Zorg maar dat je een goed gevoel krijgt bij je teamgenoten, of nog beter, zorg er voor dat zij een goed gevoel krijgen bij jou!

 

  1. Ligging

Is de club makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer of met de auto? Of ben je iedere dag langer dan een uur onderweg naar de training? Als je het er voor over hebt om iedere dag een uur te reizen, is het prima. Maar als je van jezelf weet dat je het moeilijk gaat krijgen met reizen, kan het risico te groot zijn om voor een club te kiezen die te ver ligt.

MijnVoetbalTalent: enigszins mee eens. Is iets om over na te denken. Het scheelt energie die je voor het voetbal kunt gebruiken als je minder ver hoeft te reizen. Maar soms is het onvermijdelijk als je ambities hebt. Daar moet je veel voor over hebben. Denk maar aan Clasie die elke dag uren in de trein zat van Haarlem naar Rotterdam, omdat hij per sé bij Feyenoord wilde spelen!

 

  1. Voorwaarden

Onder welke voorwaarden kan jij aankomend seizoen bij je nieuwe club aansluiten? Hoe ziet het financiële plaatje eruit? Hoe zien de randzaken eruit? Gaan jullie gezamenlijk op trainingskamp? En word alle trainingskleding goed geregeld? Op welke dagen en tijden wordt er getraind? Het zijn allemaal belangrijke dingen om te weten te komen.

MijnVoetbalTalent: gedeeltelijk eens. Het financiële plaatje is alleen of vooral belangrijk als je al ouder bent en er alles financieel uit moet halen. Zoals Bryan Linssen die terecht een klapper wil maken, omdat hij al 30 is en daardoor (nog) niet voor Feyenoord heeft gekozen. Echter, als jeugdspeler of beginnende prof is de kans op ontwikkeling het belangrijkst. Hierbij zijn de financiën en helemaal zaken als trainingskleding, accommodatie,  etc van ondergeschikt belang.

 

  1. Bestuur

Wat voor mensen zitten er in het bestuur bij de club? Bij sommige clubs veranderd het bestuur iedere week en zitten er mensen die er nogal een ongeregeld zooitje van kunnen maken. Dit kan leiden tot problemen binnen de spelersgroep. Spelers kunnen ongemotiveerd raken, wat ten koste gaat van de prestaties van het team. Sommige clubs hebben de afgelopen jaren een slechte reputatie opgebouwd en dit is vaak makkelijk te verifiëren door eerst goed onderzoek te doen.

MijnVoetbalTalent: oneens. Je moet het uiteindelijk zelf doen, dus maak je niet afhankelijk van de omstandigheden. Denk nog eens aan Ziyech bij Twente: de club stond in brand, maar hij speelde de pannen van het dak. Juist als de omstandigheden slecht zijn, word je gedwongen om het zelf te doen, en dus de meeste kans om sterker te worden. Als je je als speler hierdoor ongemotiveerd laat raken, is er iets mis met je professionele instelling en moet je daar aan werken (tenminste, als je echt iets wil bereiken als voetballer)! Soms kan een ‘slechte’ club juist ook voordelen bieden (er gaan spelers weg, zodat jij meer kansen krijgt, als je hier opvalt, val je extra op, etc.).

 

  1. Accommodatie

Hoe ziet de accommodatie van de club eruit? Gaan jullie iedere training en thuiswedstrijd op kunstgras spelen? Of ligt er een prachtige biljardlaken? Sommige spelers zijn blessuregevoelig en een kunstgrasveld kan daardoor extra risicovol zijn. Probeer dus ook altijd goed te kijken naar de  accommodatie van de club.

MijnVoetbalTalent: grotendeels mee oneens. De accommodatie van een club is van  ondergeschikt belang, behalve als je door fysieke redenen niet op kunstgras kunt spelen.

 

Tot zover de redenen waarom MijnVoetbalTalent het in grote lijnen niet erg eens is met de 7 genoemde zaken die volgens het artikel op Voetballoopbaan.nl belangrijk zouden zijn voor een goede clubkeuze. Ja, als je Messi of Ronaldo bent, dan heb je de luxe om alle 7 genoemde factoren mee te laten wegen. Maar in de huidige tijd, helemaal door de Corona- beperkingen, zijn er nu eenmaal veel meer spelers dan clubs en heb je de clubs vaak niet zomaar voor het uitkiezen, dus wat waar moet je dan wél op letten als je een nieuwe club zoekt?

 

Welke 2 factoren zijn volgens MijnVoetbalTalent wél belangrijk voor een goede clubkeuze?

 

  1. Het niveau van de club

Heeft de club het juiste niveau waar jij 1) jezelf kunt laten zien, en 2) ook nog verder kunt ontwikkelen? Dit is het allerbelangrijkste criterium. Hiervoor is het wel belangrijk dat je een goede zelfkennis hebt en dus jezelf niet overschat of onderschat.

 

  1. Hoe ziet je concurrentie er uit?

De aanwezigheid en kwaliteit van andere spelers op jouw positie(s) is een belangrijke indicatie voor de hoeveelheid speeltijd die je kunt verwachten. Speelt op jouw positie de captain van het team die er al jaren zit? Dan kun je ervan uitgaan dat je alleen kansen zult krijgen bij een blessure of schorsing van zijn kant. Zijn er al meerdere spelers op jouw positie, dan is het zaak een goede inschatting te maken van jouw kwaliteiten ten opzichte van die van je concurrenten. Ook hier geldt weer dat zelfkennis en kennis van je concurrenten belangrijk is.

Het lastige is dat je er nooit helemaal zeker van kunt zijn wie je concurrenten precies zijn tot de laatste dag van de transfermarkt…..er kan altijd nog een concurrent op de valreep bij komen. Vandaar dat dit tweede criterium ook minder belangrijk is en dat er eigenlijk maar één heel belangrijk criterium is voor een goede clubkeuze: 

Heeft de club het juiste niveau waar jij jezelf kunt laten zien en nog verder kunt ontwikkelen? Hierbij geldt dat om een betere speler te worden de focus op jezelf en je ontwikkeling belangrijk is en de zeven genoemde factoren slechts randfactoren zijn.